Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Wat is PNE (Percutaneous Needle Electrolysis)?

Wat is PNE (Percutaneous Needle Electrolysis)?

PNE (Percutaneous Needle Electrolysis) is een innovatieve behandelmethode voor korte en langdurige klachten aan pezen, spieren en gewrichten. Deze effectief bewezen therapie voor percutane electrolyse wordt al vele jaren toegepast in Spanje, zowel bij topsporters als bij recreatieve sporters, en is zeer geschikt voor de fysiotherapie.

Hoe werkt PNE in de fysiotherapie?

Een behandeling met PNE start met het maken van een echo om zo een perfect inzicht te krijgen in het aangetaste gebied waar de klacht uit voortkomt. Vervolgens brengt u als fysiotherapeut onder echogeleiding een dunne naald in de aangedane structuur, waardoor precies de juiste locatie aangeprikt wordt. Het naaldje is aangesloten op de Physio Invasiva, het apparaat voor percutane electrolyse (tevens te gebruiken voor EPTE), waarmee 3 x 3 seconden een galvanisch stroompje wordt toegediend. Hierdoor ontstaat er een elektrolytisch effect in het lichaam, wat leidt tot spier-, weefsel- en zenuwherstel.

PNE of EPTE?

Hoewel de termen PNE en EPTE veelal als synoniemen voor elkaar worden gezien, verschillen de behandelingen toch van elkaar. Bij EPTE zijn de impulsen lang en relatief zwak. Bij PNE zijn de impulsen kort, maar sterker. PNE wordt ook wel de verfijnde variant van EPTE genoemd.

Wanneer maakt u gebruik van PNE in de fysiotherapie?

PNE heeft een hoge, aantoonbare effectiviteit bij acute en chronische klachten. Deze nieuwe onderzoeksvorm in de fysiotherapie lost verschillende klachten van uw patiënten op. PNE kunt u onder meer inzetten voor achillespeesklachten, kniepeesklachten (jumpers knee), hielspoor, fascia plantaris, zweepslag (tennisleg), schouderklachten als gevolg van pees- en of slijmbeursbeschadigingen, een tenniselleboog of een golferselleboog.

Het merendeel van de patiënten is klachtenvrij na maximaal drie tot vier behandelingen met PNE. Naast de behandeling met deze vorm van percutane electrolyse raden wij u als fysiotherapeut aan om in overleg met uw patiënt een oefenprogramma op te stellen, zodat ze optimaal herstellen.

Wat zijn de verschillen in systemen en apparaten voor PNE?

Voor de toepassing van percutane electrolyse als fysiotherapeut is het van belang om te letten op de verschillen in apparaten. Er zijn namelijk apparaten die enkel geschikt zijn voor laaggedoseerde percutane electrolyse, hooggedoseerde percutane electrolyse of zelfs beide. PNE valt onder hooggedoseerde therapie voor percutane electrolyse. Dit wordt gekenmerkt door de toegediende stroomintensiteit in milliampère (3.0 mA).

Streeft u als fysiotherapeut naar structureel pees- of weefselherstel bij een patiënt? Dan is het goed om te weten dat u hiervoor een hooggedoseerde percutane electrolyse toe moet passen. Onderzoek toont aan dat enkel bij deze vorm een direct electrolytisch effect ontstaat, wat resulteert in pees- of weefselherstel.

Wanneer u aan de slag wilt gaan met PNE, gaat u gebruik maken van de Physio Invasiva. Dit apparaat is zowel geschikt voor laaggedoseerde als hooggedoseerde percutane electrolyse en is uitgerust met vier kanalen en zeven elektrische stroomvormen. Door deze ruime veelzijdigheid in stroomvormen kunt u verschillende vormen combineren, zoals galvanisch plus met een high voltage. Ook is het mogelijk om een laaggedoseerde therapie voor percutane electrolyse toe te passen, zoals EPTE.

Opleiding PNE

Om te kunnen starten met percutane electrolyse en PNE in het bijzonder, dient u een opleiding PNE te volgen. U heeft de keuze uit het volgen van drie opleidingsdelen, namelijk deel 1 Pezen, deel 2 Spieren en deel 3 ligamentaire, capsulaire en bursale klachten & entrapment-neuropathie.

Tijdens deze opleidingsdelen leert u alles over de toepassing van deze nieuwe therapie in Nederland. Er is veel ruimte voor interactie en oefenen. Een goede naaldbeheersing en echografische vaardigheden zijn van belang voor een succesvolle toepassing van PNE. Dit is ook de reden dat een afgeronde Basisopleiding Echografie een vereiste is. Tot slot hechten we erg veel waarde aan wetenschappelijke evidentie van deze behandelvorm. Gedurende de cursus krijgt u inzicht in de nieuwste wetenschappelijke inzichten rondom echografie en PNE.


Gerelateerde producten

Anaaldruksensor CD

Anaaldruksensor CD

€ 151,01 incl. BTW
Echoson contactgel (ultrageluid gel), kanister van 5 liter

Echoson contactgel (ultrageluid gel), kanister van 5 liter

€ 28,01 incl. BTW
Manumed Optimaal 212 Hydraulisch

Manumed Optimaal 212 Hydraulisch

Optimaal 2-dlg (rugdeel) OCC08527

Optimaal 2-dlg (rugdeel) OCC08527

€ 1.400,01 incl. BTW

Gerelateerde cursussen

Echografie Oefenscandagen (gratis)

1 dag - 6 februari 2020

Basiscursus en Advanced opleiding Echografie Handtherapie [level 1 en 2]

4 dagen - 5 juni 2020

Advanced opleiding echografie Knie [level 2]

1 dag - 20 maart 2020

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op