Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Creëer kracht en vermogen met excentrische flywheel training

Tweemaal zoveel spiervolume opbouwen ten opzichte van traditionele krachttraining, zonder een te hoge spierbelasting? Flywheel training ( vliegwieltraining ) is een excentrische krachttraining voor het boven- en onderlichaam waarbij dat mogelijk is. Bij bijna elke spieren peesblessure is flywheel training een veilige en effectieve manier om het weefsel te trainen. “Daarnaast is het een enorm voordeel dat je deze therapie kunt inzetten bij meerdere cliëntgroepen, variërend van pees- en kruisband revalidatie tot aan valpreventie bij ouderen”, zegt Jaap Wonders.

Excentrisch trainen: sterker, sneller én explosiever

Door te starten met excentrische flywheel training verbeter je de kwaliteit van spier- en peesweefsel en creëer je meer kracht en vermogen in de spier. Flywheel training is dan ook zeer geschikt voor sporters. Bijvoorbeeld om blessures te voorkomen, maar ook om sterker, sneller en explosiever te worden. Naast blessurepreventie wordt vliegwieltraining ook ingezet bij revalidatietrajecten zoals: operaties, een botbreuk of spierruptuur. “Vliegwieltraining heeft de eigenschap dat het spieren en pezen met een excentrische overload traint. Het lichaam wordt belast met een constante weerstand en hoge snelheid, waardoor het vermogen getraind wordt en de uitgevoerde oefeningen dicht bij functionele en sportspecifieke bewegingen liggen.”

Jaap Wonders Manueel- en (sport)fysiotherapeut Vaak wordt gedacht dat trainen met hoge intensiteit, alleen geschikt is voor sporters en spier- en peesrevalidatie.

Flywheel training met andere therapievormen

Flywheel training wordt vaak in combinatie met andere therapievormen ingezet. “Bij behandelvormen als PNE en shockwavetherapie vindt er een korte ontstekingsreactie in het weefsel plaats. Dit is de eerste reactie in het weefselherstel. Vervolgens zal het weefsel zich gaan herstellen in de proliferatiefase. Als je tijdens deze fase het weefsel op een juiste manier traint en belast, zorg je voor positieve veranderingen in de belastbaarheid, maar ook de kwaliteit van het aangedane weefsel. Dit is exact wat er gebeurt tijdens vliegwieltraining.”

Doordat vliegwieltraining een vorm van krachttraining is, heeft het weefsel tijd nodig om te herstellen. Na 4 tot 6 weken kun je de eerste effecten verwachten. Via apparatuur en software kunnen metingen worden uitgevoerd. Daarnaast wordt vaak nog een echo gemaakt om de veranderingen te beoordelen. “Belangrijk is om vliegwieltraining niet geïsoleerd in te zetten. Gecombineerd met andere trainingsvormen, adviezen en passieve therapievormen zal het nog veel effectiever zijn.”

Aanvulling op spier- en peesrevalidatie

Het toepassen van excentrische vliegwieltraining in combinatie met andere therapievormen zorgt er dus voor dat deze therapie breed ingezet kan worden. Of het nu gaat om sporters of ouderen, effecten worden behaald zonder dat de belasting te hoog is voor cliënten. “Dankzij flywheel training kan ik mijn, vaak laag-belastbare cliëntgroepen, effectief krachtoefeningen laten doen”.

Nieuwsgierig geworden naar deze manier van trainen? Enraf-Nonius heeft de juiste apparatuur in huis én biedt daarnaast een eendaagse introductiecursus aan voor deze therapievorm. excentrische flywheel training is een gewenste aanvulling op de spier- en peesrevalidatie.


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op