Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Wat is flywheel training?

Wat is flywheel training?

Flywheel training (vliegwieltraining) is een bewezen effectieve excentrische krachttraining voor het boven- en onderlichaam en zeer geschikt voor toepassing in de fysiotherapie. Bij deze excentrische training bouw je tot tweemaal zoveel spiervolume op ten opzichte van de traditionele krachttrainingen.

Hoe werkt flywheel training voor de fysiotherapie?

Bij de trainingsmethode vliegwieltraining brengt u het vliegwiel in beweging, zodat er over het hele bewegingstraject weerstand ontstaat. Er is namelijk continu sprake van een tegenwerkende kracht. U kunt eventueel gewichten toevoegen aan het vliegwiel, zodat u invloed heeft op de snelheid van bewegen. Hierdoor kunt u bepalen of u de nadruk legt op snelheid (geen gewichten), snelheid én kracht (twee gewichten) of puur kracht (vier gewichten).

Wanneer maakt u gebruik van flywheel training voor de fysiotherapie?

De functionaliteit van flywheel training is hoog. Flywheel training is zeer geschikt voor (sport)revalidatie, reguliere trainingen, pees- of spierklachten, (lage) rugklachten, schouderklachten, prestatieverbetering (zowel recreatief als topsport), blessurepreventie en balansverbetering, zoals valpreventie voor ouderen. Door de vele trainingsvariaties die mogelijk zijn met vliegwieltraining is de inzetbaarheid van deze excentrische trainingsmethode hoog.

Doordat zowel de belastbaarheid als de snelheid van de oefening zeer flexibel aan te passen zijn, kunt u als fysiotherapeut voor iedere patiënt een trainingsschema op maat maken.

Wat zijn de verschillen in apparaten en systemen voor flywheel training?

Er zijn verschillende apparaten voor vliegwieltraining op de markt, ieder met zijn eigen functionaliteiten. Allereerst wijzen we u graag op het grote verschil tussen excentrische flywheel training en reguliere krachttraining. Het belangrijkste verschil is de constante weerstand die over het gehele bewegingstraject ontstaat door het draaiende vliegwiel. Deze constante weerstand leidt tot een bewezen effectievere excentrische krachttraining. Zo benoemden we al dat u bij deze trainingsmethode tot tweemaal zoveel spiervolume opbouwt ten opzichte van traditionele krachttraining.

Door de weerstand bij excentrische flywheel training traint uw patiënt op zijn of haar eigen maximale niveau. De kern is snelheid, niet het gewicht tijdens de oefening. Een grotere versnelling zorgt voor meer weerstand en het energieniveau van uw patiënt zal niet minder worden bij deze trainingsvorm. Een belangrijk aspect voor het bereiken van snelheid is dat uw apparaat voor flywheel training beschikt over een dikke as.

Enraf-Nonius biedt twee apparaten voor vliegwieltraining aan. Allereerst de Flywheel Squat, waarmee u als fysiotherapeut erg veel trainingsoefeningen kunt kiezen, aanpasbaar naar het vermogen van uw patiënt. Het tweede product is de Pulley Conic. Dit apparaat is kegelvormig, waardoor de beweging versneld wordt met een progressieve belasting. Beide apparaten zijn gericht op een excentrische training van het boven- en onderlichaam. Tijdens de ontwikkeling van deze flywheel apparaten is de nadruk gelegd op het combineren van de beste aspecten van huidige apparaten uit de markt.

Met behulp van de Flywheel Squat en Pulley Conic focust u op excentrische overload, een variabele weerstand en een maximale kracht per herhaling. Hierdoor stijgt de kracht van uw patiënt in de gehele Range of Motion (ROM) en zijn minder herhalingen noodzakelijk. Wanneer u als fysiotherapeut uw patiënten met gewichten laat trainen, zal de nadruk blijven liggen op een submaximale training en is er enkel sprake van een krachttoename in een deel van de ROM.

Om te kunnen starten met vliegwieltraining is het van belang dat u meer weet over de theorie, principes, praktische implicaties, trainingseffecten en last but not least, het op de juiste manier instellen van de systemen. Hiervoor kunt u de gratis introductiecursus excentrische flywheel training volgen.


Gerelateerde producten

Medizinbal leer 2 kg

Medizinbal leer 2 kg

€ 47,00 incl. BTW
EN-Dynamic Seated Leg Press
nieuw

EN-Dynamic Seated Leg Press

Manumed Optimaal 323 Elektrisch

Manumed Optimaal 323 Elektrisch

Endopuls 811

Endopuls 811

Gerelateerde cursussen

Basisopleiding echografie voet/enkel [level 1]

4 dagen - 10 september 2020

Advanced opleiding Echografie Handtherapie [level 2]

Geen data bekend

Echografie Familydag (gratis)

1 dag - 19 november 2020

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op