Inschrijven voor

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Je ontvangt binnenkort per e-mail een bevestiging van je inschrijving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul uw gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij uw e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor uw aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Introductiecursus excentrische flywheel training

Cursusinformatie

Cursus prijs:

Gratis

Duur dagen:

1

Studie-uren:

0

Max. deelnemers

15
Inschrijven voor deze cursus Klik op de button en kies een datum

Cursus flywheel training voor de fysiotherapie

Als fysiotherapeut leer je tijdens deze introductiecursus alles over excentrische flywheel training (vliegwieltraining). Flywheel training is een bewezen effectieve excentrische krachttraining voor het boven- en onderlichaam. In 1913 werd er met behulp van een vliegwielapparaat en beademingsapparaat een experimentele studie gedaan naar spierarbeid (Krogh & Skand, 1913). In 1924 volgden Hansen en Lindhard met een onderzoek naar de maximale belasting van menselijke spieren, met de nadruk op de flexoren van de elleboog, bij het gebruik van een conische pulley. Uiteindelijk waren het de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA die deze excentrische trainingsmethode hebben ontwikkeld om astronauten gewichtsloos te laten trainen (Berg & Tesch, 1994).

Door het draaiende vliegwiel ontstaat er constante weerstand over het gehele bewegingstraject. Dit is direct het grote verschil met reguliere (apparatuur voor) krachttraining. De constante weerstand resulteert in een bewezen effectievere excentrische krachttraining. Zo bouw je bijvoorbeeld tot tweemaal zoveel spiervolume op ten opzichte van reguliere krachttraining. Door de weerstand traint je patiënt op zijn of haar eigen maximale niveau! Speed is the key, niet het gewicht. Een grotere versnelling leidt namelijk tot meer weerstand en de energie van de patiënt zal niet minder worden of verloren gaan. Voor het bereiken van deze snelheid is het van belang dat het vliegwielapparaat beschikt over een dikke as.

Het voornaamste doel van deze cursus is om je bewust te maken van de voordelen van deze trainingsmethode, de verschillende kenmerken van apparaten voor vliegwieltraining in de markt te benoemen en daarnaast hoe je dit succesvol kan inzetten in je fysiotherapiepraktijk.

Flywheel training ten opzichte van reguliere krachttraining

Zojuist is benoemd dat je bij excentrische krachttraining onder meer tot tweemaal zoveel spiervolume opbouwt ten opzichte van traditionele vormen van krachttraining. Wanneer je als fysiotherapeut je patiënten met gewichten laat trainen zal de nadruk liggen op:

 • Constante weerstand
 • Traint uw patiënt submaximaal
 • Enkel sprake van een krachttoename in een deel van de Range of Motion (ROM)

Bij flywheel training ligt de focus op:

 • Excentrische overload
 • Variabele weerstand
 • Maximale kracht per herhaling
 • Sprake van een krachttoename in de gehele ROM
 • Heeft uw patiënt minder herhalingen nodig.

Meer lezen over de verschillen tussen vliegwieltraining, reguliere krachttraining en de excentrische spieractivatie?

Lees hier verder

Functionaliteit van vliegwieltraining

Een ander uniek aspect is de functionaliteit met een vliegwielapparaat. Flywheel training is namelijk geschikt voor de training (revalidatie) van pees- en spierklachten, zowel voor recreatieve sportbeoefening als topsport, lage rugklachten, schouderklachten, prestatieverbetering, blessurepreventie en balansverbetering, bijvoorbeeld valpreventie voor ouderen. De inzetbaarheid van deze excentrische trainingsmethodiek is hoog. Je kunt aan de slag met een breed scala aan trainingsdoeleinden met hiervoor slechts één apparaat van beperkte afmetingen (Flywheel Squat: 110 cm x 60 cm x 35 cm & de Pulley Conic: 45 cm x 45 cm x 35 cm).

Leerdoelen tijdens de cursus excentrische flywheel training

 • Wat is de geschiedenis van flywheel training?
 • Wat is de theorie achter flywheel training?
 • Wat zijn de voordelen van deze trainingsmethode?
 • Hoe stel je op een juiste manier een trainingsprogramma op en meet je vooruitgang?
 • Hoe stel je de apparatuur in: ervaar zelf flywheel training & wat is bijvoorbeeld de juiste belasting bij vliegwieltraining?
 • Wat zijn de praktische implicaties van flywheel training?
 • Wat zijn de trainingseffecten van de excentrische flywheel training: bijvoorbeeld kracht, hypertrofie of spieractivitatie?

Hoe ziet de cursusdag eruit?

 • Introductie excentrische vliegwieltraining voor de fysiotherapie
 • De historie van flywheel training
 • Wat is de theorie achter deze trainingsmethode?
 • Praktijkgedeelte: ervaar het brede aanbod aan trainingsvormen, -doeleinden en -effecten
 • Praktische implicaties
 • Wetenschappelijke evidentie naar excentrische flywheel training

Alvast benieuwd naar onze producten voor excentrische flywheel training?

Enraf-Nonius biedt twee apparaten voor vliegwieltraining aan. Met behulp van de Flywheel Squat en de Pulley Conic ga je voor een eenvoudige en effectieve trainingsmethode voor het onder- en bovenlichaam.

De Flywheel Squat is het voor jou herkenbare apparaat voor vliegwieltraining, ontwikkeld voor excentrische training. Als fysiotherapeut heeft u de keuze uit een veelvoud aan trainingen, aan te passen naar het vermogen van je patiënt. Binnen jouw fysiotherapiepraktijk is de Flywheel Squat te gebruiken voor algemene trainingen, (sport)revalidatie, blessurepreventie, valpreventie (ouderen) en topsportdoeleinden.

Het tweede product binnen het assortiment is de Pulley Conic. Door de kegelvorm van dit apparaat wordt de beweging versneld met een progressieve belasting. Langs de kegel loopt een kabel, deze vermindert de afstand tussen het apparaat en de patiënt, en verhoogt vervolgens de mate van weerstand tot het eindpunt. Deze excentrische trainingsmethode is bevorderlijk voor de training van alle spiergroepen in het lichaam.

Voor beide producten zijn er talloze vliegwieltrainingen mogelijk. Via onderstaande button kunt u meer dan tientallen video’s bekijken met verschillende oefenvormen:

Bekijk trainingsvormen

Praktische informatie en voorwaarden

 • Doelgroep: (sport)fysiotherapeuten, manueel therapeuten en sportartsen.
 • Certificaat: bij 100% aanwezigheid ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname
 • Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 15
Bekijk alle cursussen

Docenten

Jaap Wonders
Jaap Wonders Fysiotherapeut, Manueel Therapeut, Sportfysiotherapeut

Jaap Wonders is werkzaam bij SMC Rijnland te Leiden en gespecialiseerd in vliegwieltraining, voorste kruisbandrevalidatie en musculoskeletale klachten. Hij heeft de masteropleidingen Manuele Therapie, Revalidatiewetenschappen en Sportfysiotherapie succesvol afgerond.

Meer weten over Jaap?

Introductiecursus excentrische flywheel training

28 Jan Rotterdam 1 cursusdag Inschrijven
25 Mrt Rotterdam 1 cursusdag Inschrijven
17 Mei Rotterdam 1 cursusdag Inschrijven
18 Jun Rotterdam 1 cursusdag Inschrijven

Gerelateerde producten

Bekijk

Pulley Conic

Bekijk

Flywheel Squat

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op