Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Dynamische neuromusculaire elektrostimulatie (NMES)

Dynamische neuromusculaire elektrostimulatie (NMES)

Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) is een behandelmethode waarbij via de huid elektriciteit wordt toegediend om contractie van specifieke spiergroepen te forceren en/of te ondersteunen. In dit artikel legt Jaap Wonders bondig uit:

  • Het verschil tussen statische NMES en dynamische NMES
  • Patiëntgroepen en toepassingen

Voor een gedetailleerde uitleg van de neurofysiologische effecten, instellingen en aanbevelingen van dynamische NMES, raden wij dit artikel van Physios, geschreven door Jaap Wonders, aan. Let op: dit is alleen te openen als Physios-abonnee.

Het verschil tussen statische NMES en dynamische NMES

Bij statische NMES wordt spiercontractie niet door de patiënt, maar volledig door de elektrische stimulatie veroorzaakt. Deze trainingsvariant wordt gebruikt bij patiënten met een fors verminderde spierkracht en conditie die daardoor beperkt zijn in de deelname aan actieve oefeningen. Denk hierbij aan patiënten met atrofie, COPD, COVID-19 en na een beroerte of ernstige hartfalen.

Bij dynamische NMES neemt de patiënt deel aan een actieve oefening, waarbij spieren extra worden geprikkeld door de toediening van elektriciteit via de huid. Dynamische NMES stelt dus een eis aan de fysieke belastbaarheid van de patiënt en wordt logischerwijs ingezet bij patiënten met hogere fysieke belastbaarheid dan bij statische NMES.

Patiëntgroepen en toepassingen dynamische NMES

Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden met dynamische NMES, welke afhankelijk zijn van de patiëntgroep. Hier volgt een overzicht van patiëntgroepen en de desbetreffende toepassing van dynamische NMES.

De eerste groep bestaat uit patiënten met duidelijke atrofie en spierkrachtverlies. Dit zijn vaak patiënten…:

  • aan het begin van een revalidatietraject na een operatie
  • met artrose
  • met kraakbeenproblematiek
  • met sportblessures

Door krachtoefeningen te combineren met elektrostimulatie worden gewrichten aanzienlijk minder belast terwijl de gewenste neurofysiologische adaptaties wel plaatsvinden.

De tweede groep bestaat uit patiënten met een verstoord spieractivatiepatroon. Hierbij worden tijdens een functionele krachtoefening elektroden geplaatst op minder geactiveerde spiergroepen. Denk hierbij aan patiënten met knieklachten en patellofemorale pijn of patiënten met schouderimpingement en/of rotator-cuffproblematiek.

De derde patiëntgroep bestaat uit sporters die sport-specifieke voordelen kunnen halen uit dynamische NMES. Het is bekend dat dynamische NMES positieve effecten heeft op maximale kracht, snelkracht, vermogen, sprongkracht en sprintcapaciteit. Dynamische NMES wordt gebruikt tijdens krachtoefeningen in het midden en aan het einde van het revalidatieprogramma.


Gerelateerde producten

Endomed 484

Endomed 484

Gerelateerde cursussen

Basis- en advanced opleiding Echografie Handtherapie [level 1 en 2]

Geen data bekend

Basisopleiding gefocusseerde shockwavetherapie

1 dag - 30 september 2024

Sonoskills – Advanced opleiding echografie Knie [level 2]

Geen data bekend

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op