Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Wat is echografie?

Wat is musculoskeletale echografie?

Musculoskeletale echografie is een onderzoeksvorm met ultrageluidsgolven, onder andere binnen de fysiotherapie. Via deze onderzoeksvorm kunnen inwendige structuren binnen het menselijk lichaam zichtbaar worden gemaakt. Bij musculoskeletale echografie gaat zijn dit weefsels, spieren, botten en ligamenten. Musculoskeletale echografie wordt vaak geschreven als MSU, wat een afkorting is van de Engelstalige benaming ‘Musculoskeletal Ultrasound’. In Nederland wordt tevens een Nederlandstalige afkorting gebruikt: MSK.

Hoe werkt echografie in de fysiotherapie?

Een fysiotherapeut plaatst een transducer op de huid van de patiënt. Deze transducer zendt ultrageluidsgolven uit, welke door de structuren weerkaatst worden. Vervolgens vangt het echografiesysteem deze weerkaatsingen op en stelt hiervan een beeld samen. Een echo-onderzoek duurt meestal niet langer dan tien tot twintig minuten en hier zijn geen bijzondere voorbereidingen voor nodig.

Wanneer maak je gebruik van echografie in de fysiotherapie?

Musculoskeletale echografie wordt toegepast als diagnose-instrument. Een fysiotherapeut maakt gebruik van echografie als een aanvullende onderzoeksmethode naast het reguliere onderzoek. Door middel van de echobeelden kan er geïnterpreteerd worden wat de pijn of klacht van een patiënt veroorzaakt, bijvoorbeeld bij spierblessures, peesblessures, slijmbeursontstekingen, verrekking of scheuring van kapsels of banden of onderzoek naar cystes. Ook kunnen pathologieën in beeld worden gebracht.

Door het helder in beeld te brengen van inwendige structuren, kan de fysiotherapeut de exacte lokalisatie, grootte en omvang van het pijngebied waarnemen. Het is van belang dat het gebruikte echografie apparaat in staat is om heldere echobeelden te visualiseren, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut op deze manier voor- en nametingen met echografie nauwkeurig vergelijken. Herhaaldelijk echografisch onderzoek vergroot het behandelsucces en zorgt ervoor dat de patiënt ook meer vertrouwen krijgt, door de zichtbare vooruitgang die zowel de fysiotherapeut als de patiënt zien. Binnen musculoskeletale echografie is een nauwkeurige anatomie- en pathologieherkenning essentieel.

Wat zijn de verschillen in echografiesystemen en apparaten voor de fysiotherapie?

Bij het aanschaffen van een echo apparaat is het van belang om te letten op verschillende punten, zoals draagbaarheid, prijs, eventuele mogelijkheid tot het volgen van een echografie cursus, musculoskeletale functie (MSU) en eventueel de mogelijkheid om een draadloos echografie-apparaat te hebben. En uiteraard zijn scherpe visualisaties van echobeelden erg belangrijk, dit komt direct de behandeling ten goede.

Enraf-Nonius is de grootste onafhankelijke aanbieder van echografie apparaten. Bekijk onze diverse apparaten voor echografie.

Voor aanschaf van een echografiesysteem geven wij je graag demonstraties, zodat je de verschillende producten kunt vergelijken op bijvoorbeeld bediening (gebruiksvriendelijkheid), interface, beeldkwaliteit, grootte of het aanbod aan presets ten behoeve van de verschillende extremiteiten.

Daarnaast bieden we ook cursussen echografie aan. Variërend van eendaagse introductiecursussen, basiscursussen, tot aan masterclasses voor onder andere Hand en elleboog. Pas je het al geregeld toe? Dan is wellicht een echografie trainingsdag een aanrader. Bij echografie trainingsdagen is de indeling variabel en kunt je zelf onderwerpen inbrengen en ontdekt je tips & tricks omtrent het gebruik van uw echografie apparatuur.


Gerelateerde producten

Vacuümelektrodekabel rood

Vacuümelektrodekabel rood

€ 26,00 incl. BTW
Oefenknots, origineel model

Oefenknots, origineel model

€ 16,00 incl. BTW
Gezichtskussen (sale)
sale

Gezichtskussen (sale)

€ 40,00 € 20,00 incl. BTW
Houten oefenblok 10x6x4 cm

Houten oefenblok 10x6x4 cm

€ 16,00 incl. BTW
Skeletarm

Skeletarm

€ 121,00 incl. BTW

Gerelateerde cursussen

Masterclass Excentrische Flywheel Training

0.5 dagen - 19 juni 2024

Sonoskills Basisopleiding echografie voet/enkel [level 1]

Geen data bekend

Workshop Tecar therapie

0.5 dagen - 22 april 2024

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op