Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Stel gemakkelijk en snel een nauwkeurige diagnose als echografist

Heeft de cliënt een ernstige knieblessure, omdat hij op vakantie van zijn fiets is gevallen? Misschien is er sprake van een blessure zonder duidelijk trauma? Of vermoed je tendinitis of misschien zelfs wel tendinose van de achillespees? Een afwijking in de anatomische structuur is soms lastig te diagnosticeren op basis van één anamnese en pijnklachten van de cliënt. Wil jij als therapeut meer zekerheid kunnen bieden? Kijk verder met echografie!

Snel duidelijkheid met echografie

Binnen de fysiotherapie en orthopedie wordt echografie veelvuldig gebruikt voor aandoeningen binnen het bewegingsapparaat. Na het stellen van een differentiaal diagnose, kan juist het maken van een echo een meerwaarde zijn. Simpelweg omdat je ziet welke structuur is aangedaan en in welke mate. Daarnaast wil een cliënt snel duidelijkheid over de ernst van de blessure en eventuele verdere behandelingen. Met echografie bevestig je de diagnose. “Echografie is een bewezen effectieve methode in de fysiotherapie, die het mogelijk maakt om verschillende structuren van weefsel te onderscheiden én te visualiseren. Een groot voordeel is dat het klinisch beeld meteen te correleren is met de beelden op het echotherapie apparaat ”, zegt fysio- manueeltherapeut en echografist Eugene H. J. Bakker.

Betrouwbaarheid van echografisch onderzoek

Doordat je als echografist de bewegingen kunt inspecteren, krijg je direct een goed beeld van de aangedane weefselstructuur. Complexe gewrichten, zoals de schouder, zijn hierdoor vele malen gemakkelijker te onderzoeken. “Naast dat het voor ons als therapeut een betrouwbare onderzoeksmethode is, kun je de cliënt ook duidelijk laten zien wat er eventueel mis is.”

Eugene H. J. Bakker Fysio-, manueeltherapeut en echografist Je stelt met echografie geen diagnose, maar bevestigt juist de diagnose.

“Naast het bevestigen van je diagnose, is echografie apparatuur ook in te zetten tijdens het herstelproces. Bij bindweefselschade is er vaak na één week al herstel zichtbaar. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van de spier- en/of peesstructuur. Een spierruptuur regenereert sneller dan bijvoorbeeld tendinopathie. Herstel is hier vaak pas na drie maanden zichtbaar. Op deze manier zie je dus of de behandeling aanslaat en of de structuur weer belastbaar is.”

Toepassen van echografie in jouw praktijk

Vertrouwen van de cliënt is uiterst belangrijk voor een fysiotherapiepraktijk. Echografie zorgt ervoor dat dit vertrouwen groeit, omdat je op deze manier met jouw cliënt, gerichter een
behandelplan kunt opstellen. Het live bekijken van de beelden, tijdens het maken van een echo, laat zien dat de juiste expertise aanwezig is. Daarnaast biedt het beheersen van deze techniek ook mogelijkheden om gemakkelijker met andere therapievormen te gaan werken zoals: shockwavetherapie en PNE (percutane elektrolyse).

Nieuwsgierig geworden naar echografie als therapie? Enraf-Nonius biedt verscheidene echografie opleidingen aan waar jij als beginnend echografist zowel in de theorie duikt als praktijkervaring opdoet. Je ervaart wat echografie is en vooral wat je er mee kunt. Daarnaast biedt Enraf-Nonius ook masterclasses aan voor gevorderden. Tijdens een masterclass wordt ingegaan op een specifiek deel van het lichaam en gaat men zelfs meerdere malen de snijzaal in. Dit wordt vaak gezien als een erg unieke en leerzame ervaring.

Wordt vervolgd...

Anders dan bij echografie worden er bij shockwavetherapie geluidsgolven (met veel energie), in het lichaam geplaatst. Deze schokgolven zorgen ervoor dat de bloedcirculatie wordt verbeterd. Benieuwd naar de voordelen van shockwave en de bevindingen van de experts? Schrijf je in de voor de nieuwsbrief en volg ons op social media,  zodat jij geen enkel artikel mist.

Dit soort artikelen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op