Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

PNE biedt uitkomst voor cliënten met chronische peesproblemen

Spier- en peesproblemen kunnen enorm vervelend en bovenal pijnlijk zijn. Bovendien is de aanpak bij chronische pijnklachten vrij complex. Chronische klachten vragen vaak een multidisciplinaire aanpak vanwege de verschillende factoren die een rol spelen. Daarnaast is het voor een therapeut soms lastig om de dieperliggende spieren en pezen goed te behandelen. In deze fase van de behandeling, kan PNE-therapie (Percutaneous Needle Electrolysis) uitkomst bieden. Manueel therapeut en osteopaat Ben Taman vertelt over de mogelijkheden van deze therapievorm.

Ga voor een gerichte behandelingsmethode

Voordat een PNE-behandeling wordt ingezet, is er vooraf al sprake geweest van multidisciplinariteit. PNE is een behandelmethode waarmee je heel gericht en specifiek kunt behandelen. Onder echogeleiding wordt een dry-needling naald door de huid geprikt. Het komt redelijk aan op precisiewerk in de aangedane structuur. Hierna wordt een galvanisch stroompje toegediend, waardoor een elektrolytisch effect ontstaat. Deze toepassing zorgt ervoor dat het herstel sneller wordt ingezet.

“Ik gebruik PNE bij langdurige peesklachten, waarbij na echografisch onderzoek en oefentherapie nog steeds geen verbetering is geconstateerd. Er wordt gestart met dry-needling in de spier, om zo de spanning van de spier vooraf al te verminderen. Op deze manier is de belasting op de pees lager en de opbouw van de belasting beter te doseren”, zegt Ben Taman.

Ben Taman Manueel therapeut en osteopaat PNE biedt een behandelmogelijkheid bij chronische klachten, waarbij onnodige corticosteroïd-injecties worden voorkomen.

PNE gecombineerd met dry-needling

Je ziet tegenwoordig, naast de bekende therapievorm EPTE , vaker verschillende toepassingen van PNE-therapie. Taman legt uit hoe hij PNE, in combinatie met dry-needling, inzet: “In de spier zoek ik de triggerpoints op en zet dan PNE op de geplaatste naald. Het ontladen van deze triggerpoints is grootschalig én belangrijk. Daarnaast lijken de cliënten het minder erg te vinden dan een opzichstaande dry-needling behandeling. Mogelijk doordat ze weten dat het stroompje maar drie seconden duurt.
Bovendien biedt PNE een behandelmogelijkheid bij veel chronische klachten, die naar mijn weten, niet goed op een andere manier behandeld kunnen worden. Daarnaast voorkomt het
onnodige corticosteroïd-injecties. Een PNE-behandeling regenereert de aangedane pees, zodat met de juiste opbouw in belasting, er na lange chronische klachten weer volledig pijnvrij belast kan worden”.

Meer voordelen van Percutane Elektrolyse

  • Door de lokale behandeling wordt er géén gezond weefsel aangetast
  • Hoge aantoonbare effectiviteit bij langdurige chronische klachten
  • Goed combineerbaar met andere vormen van actieve therapie
  • Behandeling altijd onder echobegeleiding
  • Minimale kans op terugkeer van de klachten

Opleidingstraject PNE

PNE als behandelmethode is nog geen algemeen bekende therapievorm. Dus wil jij PNE-expert worden? Enraf-Nonius biedt sinds september 2017 de opleiding voor percutane elektrolyse aan. Het is wel van belang dat je ervaring hebt met musculoskeletale echografie. Dit betekent dat je tenminste beschikt over een afgeronde basisopleiding echografie en pathologische kennis.

Dit soort artikelen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op