Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Ontdek de mogelijkheden met PNE

Op zoek naar nieuwe behandelmogelijkheden? Ontdek PNE!

Loopt u als fysiotherapeut vast met uw huidige kennis en vaardigheden? Bent u simpelweg op zoek naar nieuwe behandelmogelijkheden voor complexe klachten van uw patiënten of wilt u uw echo-skills gebruiken voor deze innovatieve behandelmethode? Wellicht is Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) dan iets voor u! Voor de eerste helft van 2018 zijn de nieuwe cursusdata bekend!

Percutane elektrolyse

Deze wetenschappelijk bewezen percutane elektrolyse-techniek wordt al een decennium toegepast in Spanje, onder andere bij onderwijsinstellingen, fysiotherapiepraktijken, gezondheidscentra en professionele sportverenigingen. Zo werken onder meer Real Madrid, Liverpool, Sevilla en Villarreal al jaren met deze innovatieve behandelmethode onder echogeleiding voor chronische tendinopathieënbursitidencapsulo– en ligamentaire klachtenentrapmentneuropathieën en acute myogene klachten.

Bent u benieuwd naar een visuele weergave van een behandeling met PNE?

Onderzoek naar PNE

Inmiddels zijn er vele onderzoeken verricht naar de evidentie van PNE en de oorspronkelijke EPI-techniek van de Spaanse fysiotherapeut en onderzoeker Sánchez-Ibáñez. Tijdens de cursussen worden alle onderzoeken aangehaald, maar we geven u graag alvast een voorproefje:

Autonomic responses to ultrasound-guided percutaneous needle electrolysis of the patellar tendon in healthy male footballers

Blanca de la Cruz Torres, Manuel Albornoz Cabello, Paula García Bermejo & José Naranjo Orellana (2016)
PNE heeft invloed op het vegetatieve zenuwstelsel, gekenmerkt door een meetbare, verhoogde parasympathische activiteit, welke mogelijk kan resulteren in een vasovagale reactie.

Ultrasound-guided percutaneous needle electrolysis in chronic lateral epicondylitis: short-term and long-term results​

Fermín Valera-Garrido, Francisco Minaya-Muñoz & Francesc Medina-Mirapeix (2014)
In dit onderzoek hebben Valera-Garrido, Minaya-Muñoz en Medina-Mirapeix onderzoek gedaan naar de effectiviteit van percutane elektrolyse in combinatie met oefentherapie bij patiënten met een chronische laterale epicondylitis. Dit onderzoek toont aan dat een zeer ruime meerderheid (83,3%) van de patiënten (n=30) een significante verbetering rapporteert na zes weken behandeling (één PNE-behandeling per week). Na respectievelijk 26 en 52 weken rapporteerden alle patiënten (n=32) een succesvolle behandeling van hun tot dan toe chronische klacht aan de laterale epicondylitis.

Mogelijkheid tot het volgen van diverse opleidingen

Vanaf de Nederlandse primeur van PNE in september hebben tientallen fysiotherapeuten de opleiding PNE gevolgd (deel 1 – pezen). Daarnaast heeft u de mogelijkheid om zich door middel van PNE te specialiseren in spieren (opleiding 2) en ligamentaire, capsulaire, bursale klachten en zenuwen (opleiding 3). Tot nu toe hebben wij van onze cursisten veel patiëntervaringen ontvangen, welke wij graag met jullie delen:

Gea van Wijngaarden Patiënt "In verband met klachten aan mijn achillespees – ik had veel pijn, vooral bij het aflopen van de trap – en daarbij een slijmbeursontsteking, heb ik een aantal behandelingen gehad. In ongeveer zeven weken heb ik vier keer een PNE-behandeling gehad en daarbij oefeningen gedaan om de achillespees te versterken. Het aanprikken van de naald en de schokjes waren af en toe wat gevoelig, maar verder erg goed te doen! Nu, na twee maanden, zijn de klachten zo goed als weg en ervaar ik zeker 90% verbetering!”

Elektrolytisch effect

In tegenstelling tot dergelijke percutane elektrolyse-therapieën zorgt de PNE-therapie in combinatie met een PNE-apparaat, met zijn hoge intensiteit, voor een uniek behandelresultaat. Het direct elektrolytische effect treedt namelijk enkel op bij een hoge intensiteit. De Physio Invasiva leent zich overigens tevens perfect voor andere toepassingen van percutane elektrolyse.

Wat zijn de voordelen van PNE?

PNE biedt u als fysiotherapeut een extra mogelijk om complexe klachten te behandelen.

  • Behandeling die altijd wordt uitgevoerd met behulp van echografie, waardoor de juiste structuren worden aangeprikt
  • Gezond weefsel wordt niet aangetast
  • Wetenschappelijk bewezen
  • Hoog behandelresultaat bij langdurige chronische klachten
  • Minimale kans op terugkeer van de klacht(en)
  • Zeer goed te combineren met dergelijke vormen van actieve/oefentherapie
  • Lokale behandeling, direct toegepast op het aangetaste weefsel

Benut uw echo-skills

Heeft u een afgeronde basisopleiding Echografie en bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Word dan peesspecialist en help uw patiënten van hun klachten af!


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op