Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Vooruitstrevende sliktherapie met behulp van de Myomed 632-serie

De Vitalis Behandel Groep, vakgroep logopedie, kondigde onlangs met trots een nieuwe sliktherapie aan. Hiermee kent de organisatie een primeur in de regio Noord-Brabant.

Slikken lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn. Een gezond volwassen persoon slikt tussen de 800 en 2.400 keer per dag. Dit gebeurt vrijwel onbewust, terwijl het slikken een zeer complex proces is. Het is afhankelijk van een soepele samenwerking tussen verschillende spieren waarbij timing, coördinatie, gevoel en spierkracht een belangrijke rol spelen. Wanneer dit proces wordt verstoord kan dit leiden tot slikproblemen, ofwel dysfagie. Dysfagie kan door meerdere oorzaken ontstaan, zoals een beroerte en neurogene stoornissen, maar ook door het natuurlijke verouderingsproces. Slikstoornissen komen bij alle leeftijden voor; vooral bij ouderen wordt dysfagie een toenemend probleem.

De therapie bestaat uit verschillende onderdelen. Door het gebruik van biofeedback krijgt de cliënt visueel inzicht in het slikproces tijdens het uitvoeren van slikmanoeuvre doordat er plakkers op het strottenhoofd geplaatst zijn. Neuromusculaire elektrostimulatie (NMES) is een methode waarbij spieren gestimuleerd worden door middel van korte elektrische impulsen. Deze therapie maakt het mogelijk om bepaalde beschadigde gebieden te ontlasten, zenuwweefsel te activeren en spieren samen te laten trekken. NMES geldt als aanvulling op de traditionele sliktherapie met als doel een bevordering van de spieren, effectiever trainen en een sneller herstel van de slikfunctie.

Deze neuromusculaire elektrostimulatie kan uitgevoerd worden met behulp van de Myomed 632-serie. Enraf-Nonius biedt een compleet apparaat voor elektrotherapie, myofeedback, drukfeedback en ultrageluid aan. De Myomed 632-serie is leverbaar in verschillende uitvoeringen, onder meer met een vacuümunit, ultrasound module en een groter scherm.

Logopediste M. Lampe past de sliktherapie toe middels de Myomed 632 bij de heer H. der Kinderen

Door middel van verschillende onderzoeken is aangetoond dat de combinatie van traditionele logopedische therapie en NMES beduidend effectiever is dan alleen logopedische therapie of NMES. In diverse onderzoeken werd bij cliënten na een beroerte significante verbetering van het slikproces gevonden.


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op