Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Werking van ESWT bij patiënten met cervicale spondylose en verkalking van ligament nuchae

Dit artikel beschrijft een onderzoek naar de effecten van Extracorporale Gefocuseerde Shockwave Therapie (ESWT) bij de behandeling van cervicale spondylose met calcificatie van het ligament nuchae (LN) onder röntgenstralen en echografie. Zestig patiënten met cervicale spondylose en verkalking van LN werden geselecteerd en willekeurig toegewezen aan drie groepen: A, B en C.

Patiënten in groep A kregen een behandeling bestaand uit 20 minuten hotpacks gevolgd met driemaal per week 15 minuten intermitterende cervicale tractie voor 6 weken. Patiënten in groep B ontvingen dezelfde behandeling als die in groep A en ESWT (2000 impulsen, 0,27 mJ / mm (2)) over de verkalkte LN geleid door röntgenstraling. Patiënten in Groep C kregen dezelfde behandeling als die in Groep B, maar de ESWT werd geleid door musculoskeletale echografie.

De therapeutische effecten werden geëvalueerd door: veranderingen in bewegingsbereik (ROM) van de cervicale wervelkolom inclusief flexie, extensie, laterale buiging en rotatie; visuele analoge pijnschaal (VAS); en Neck Disability Index voor en na de behandeling en bij een follow-up 3 maanden later. Er werd een significante vermindering van pijn gevonden in elke behandelde groep na de behandeling en bij de follow-up. Patiënten in groep B en C vertoonden echter na de behandeling meer verbeteringen in ROM- en nekpijnverlichting en een afname van de Neck Disability Index. Bovendien vertoonden patiënten in groep C in de follow-up betere cervicale ROM dan groep B.

De conclusie is dat echogeleide ESWT een goede aanvullende behandeling kan zijn bij het behandelen van cervicale spondylose met verkalking van LN. Echogeleide ESWT leidt tot meer functionele verbeteringen.

Bron: Tz-Yan Li, Jing-Ting Chen, Yu-Yu Chen, Tien-Wen Chen, Chia-Ling Lee, Chia-Hsin Chen, Mao-Hsiung Huang (2015)


Gerelateerde producten

PiëzoWave2 BASIC 40

PiëzoWave2 BASIC 40

PiëzoWave2 MultiUse 60

PiëzoWave2 MultiUse 60

PiëzoWave2 MultiUse 40

PiëzoWave2 MultiUse 40

PiëzoWave2 PLUS 60

PiëzoWave2 PLUS 60

Gerelateerde cursussen

Basisopleiding radiale shockwavetherapie (tijdelijk gratis)

0.5 dagen - 3 april 2023

Basisopleiding gefocusseerde shockwavetherapie (gratis)

1 dag - 31 mei 2023

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op