Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Gefocusseerde versus radiale shockwave therapie

Gefocusseerde versus radiale shockwave therapie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de toepassing van shockwavetherapie effectief is. Doordat traditionele therapieën in sommige gevallen niet het gewenste effect hebben, wordt shockwave therapie als een waardevolle behandelmethode gezien. Shockwavetherapie is een relatief jonge therapie met diverse verschijningsvormen en applicatiegebieden. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen gefocusseerde shockwave therapie (FSWT) en radiale shockwave therapie (RSWT)? Graag reiken we u een overzicht aan, zodat u de meest effectieve keuze maakt voor uw dagelijks handelen als fysiotherapeut.

Internationaal worden zowel radiale als gefocusseerde shockwave-apparaten gebruikt. De meeste wetenschappelijke evidentie over shockwavetherapie is toegespitst op de gefocusseerde variant. Gefocusseerde shockwave therapie (FSWT) is de oorspronkelijke vorm van shockwavetherapie en kent al een langer bestaan dan de radiale variant.

Ook bij radiale shockwave therapie (RSWT) is er echter sprake van een stijgend aantal publicaties. Dit zien we terug in het gebruik van radiale shockwave therapie. De techniek bij radiale shockwave therapie, waarbij de energie wordt opgewekt door luchtdruk of een electromagnetisch veld, is voordeliger in vergelijking met gefocusseerde shockwave therapie, waardoor de meeste fysiotherapeuten starten met de radiale variant.

Benieuwd geraakt naar een vergelijking tussen gefocusseerde en radiale shockwave therapie? Onderstaand artikel van Lohrer, Nauck, Dorn-Lange en anderen (2010) biedt inzicht in een vergelijking tussen radiale en gefocusseerde shockwavetherapie bij een plantar fasciitis (hielspoor):

Belangrijkste verschillen tussen gefocusseerde en radiale shockwave therapie

Radiale shockwave therapie richt zich op de oppervlakte

Het grote verschil tussen radiale en gefocusseerde shockwave therapie is de diepte die de applicator van het apparaat bereikt. De golven die ontstaan vanuit gefocusseerde shockwave therapie gaan van breed naar specifiek. In het kernpunt wordt de hoogste energie-intensiteit toegediend. In de diepte kan de patiënt daardoor een intensiever gevoel ervaren. Bij radiale shockwave therapie ontstaat deze intensiteit van energie juist aan de oppervlakte van de huid.

Met gefocusseerde shockwave therapie (FSWT) kan een diepere afstand bereikt worden

Bij de toepassing van gefocusseerde shockwave therapie is er sprake van een vaste afstand tussen de applicator en de focale zone. Deze afstand verschilt per fabrikant en per model. Bent u benieuwd naar de verschillen in fysica tussen de verschillende shockwave-apparaten op de markt? Lees het onderstaande onderzoek naar de fysica van shockwavetherapie:

Bij de PiëzoWave-serie van Richard Wolff bedraagt de afstand 0,5 tot 6 centimeter. Wanneer u als fysiotherapeut de applicator direct op de huid plaatst, vallen de weefsels tussen 3 en 6 centimeter diep in de therapeutische zone. Deze diepere laesies zijn enkel effectief te behandelen door middel van gefocusseerde shockwave therapie. Radiale shockwave therapie is minder effectief voor diepliggende structuren.

De PiëzoWave2-serie van Richard Wolff / ELvation

Gefocusseerde shockwave therapie leidt niet tot bijwerkingen

Gefocusseerde shockwave therapie geeft energie af in dieperliggende structuren in het lichaam, terwijl radiale shockwave therapie de meeste energie afgeeft dichter op het huidoppervlak. Bij de toepassing van radiale shockwave therapie bestaat er daarom de mogelijkheid dat er (minimale) bijwerkingen ontstaan, zoals een blauwe plek op de behandelde plek van het huidoppervlak.

Verschil in de aard van shockwaveprikkels tussen radiale (RSWT) en gefocusseerde shockwave therapie (FSWT)

Zoals eerder benoemd in dit artikel is gefocusseerde shockwave therapie de oorspronkelijke, eerste vorm van shockwave therapie. Bij de toepassing hiervan is er sprake van zeer korte golflengtes van 1,5 millimeter. Radiale shockwave therapie wordt daarentegen gekarakteriseerd door lange golflengtes, variërend van 1500 tot 15.000 millimeter. Deze golven worden als ‘drukkend’ ervaren en minder als echte ‘shockwaves’. Niet geheel verrassend wordt er daarom vaak gesproken van ‘Radial Pressure Wave Therapy’ (RPW) en ‘Extracorporeal Pulse Activating Therapy (EPAT). Tegenwoordig wordt er veel gesproken over rESWT of RSWT. Ondanks het gegeven dat radiale shockwave therapie gekenmerkt wordt door ‘drukkende’ golven in plaats van ‘shocks’, blijken beide vormen van shockwave effectief voor verschillende indicaties. Bij onderstaand onderzoek van Van der Worp, Zwerver, Hamstra en anderen (2013) is er bijvoorbeeld geen sprake van verschil in effectiviteit bij patellapees tendinopathie:

Behoefte naar uitkomsten onderzoek naar de effecten van shockwave therapie op cel-, weefsel- en patiëntniveau

Op basis van de huidige kennis uit onderzoeken kan er gesteld worden dat gefocusseerde shockwave therapie geschikt is voor de behandeling op celniveau en radiale shockwave therapie effectiever is op structuur– en weefselniveau. Dit is een van de redenen dat er een toename is in het gebruik van beide vormen van shockwave door (para)medici.

Voor bepaalde aandoeningen is er meer evidentie voor de gefocusseerde shockwave. Bij een calcificerende tendinopathie van de schouder is er bijvoorbeeld een RCT beschikbaar en nog een aantal cohort studies voor de radiale shockwave. Voor de gefocusseerde shockwave zijn er diverse RCT’s en een aantal systematic reviews/meta-analyses. De bewijskracht van deze laatst genoemde onderzoekstypen is echter aanzienlijk hoger.

Uitkomst

Al met al kan er gesteld worden dat gefocusseerde shockwave therapie vooral geschikt is voor een toepassing op celniveau. Radiale shockwave therapie is effectiever op structuur- en weefselniveau.

Zowel radiale als gefocusseerde shockwave therapie hebben echter hun weg naar de praktijk gevonden en hun waarde bewezen. Beide vormen zijn ieder op zich een aanvulling op het fysiotherapeutisch arsenaal en maken het handelen van de fysiotherapeut effectiever. Onderstaande afbeelding geeft een duidelijke en beknopte weergave van de verschillen tussen beide varianten:

Afbeelding afkomstig van Focus-IT (n.d.)

Producten en cursussen voor shockwave therapie

Bent u geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van shockwave therapie? Bij Enraf-Nonius bieden we verschillende producten en cursussen aan voor shockwave therapie.

Shockwave-apparatuur

Voor radiale shockwave therapie kunt u gebruik maken van de Endopuls 811. Het is een zeer gebruiksvriendelijk apparaat voor shockwave therapie. Door de compactheid en het lage gewicht is het apparaat makkelijk in gebruik en eveneens praktisch te vervoeren vanuit uw fysiotherapiepraktijk. Patiënten ervaren na twee tot vijf behandelingen met de Endopuls 811 al een hoge mate van herstel.

Wilt u graag gefocusseerde shockwave therapie gaan toepassen binnen uw fysiotherapiepraktijk? Hiervoor bieden we verschillende apparaten aan uit de PiëzoWave2-serie van Richard Wolff. De single- en double layertechnologie binnen deze serie maakt unieke therapievormen mogelijk: gefocusseerd, planair en de lineair gefocusseerde shockwave therapie.

Cursussen shockwavetherapie

Tijdens de Basiscursus Shockwave Therapie verwerft u een breed inzicht in alle facetten van shockwave therapie. Een uiterst efficiënte cursus waarin u praktisch kennismaakt met shockwave therapie. Veelvoorkomende indicaties staan centraal tijdens de cursusdag, zoals achillespees tendinopathie, fasciopathie en supraspinatus tendinopathie. Door deze indicaties eerst in beeld te brengen met behulp van echografie, wordt de relatie tussen echografie en shockwave therapie voor u als therapeut inzichtelijk gemaakt.

Daarnaast organiseren we tweejaarlijks een symposium voor gefocusseerde shockwave therapie, waar u op de hoogte wordt gehouden van de laatste wetenschappelijke en praktische inzichten rondom (gefocusseerde) shockwave therapie.

Dit soort artikelen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Gerelateerde producten

Sponshoezen voor rubberelektroden 8×12 cm, set van 4 stuks

Sponshoezen voor rubberelektroden 8×12 cm, set van 4 stuks

€ 10,00 incl. BTW
FACTUM®- Legtrainer
Nieuw

FACTUM®- Legtrainer

SonoScape P12 Elite
Nu tijdelijk GRATIS met 23.8 inch scherm

SonoScape P12 Elite

Paraffinebad

Paraffinebad

Stadtholder Moorpakking nek/schoudermodel

Stadtholder Moorpakking nek/schoudermodel

€ 28,00 incl. BTW

Gerelateerde cursussen

Basisopleiding radiale shockwavetherapie (gratis)

0.5 dagen - 11 juni 2024

Terugkomdag Percutane Electrolyse

0.5 dagen - 31 mei 2024

Workshop Tecar therapie

0.5 dagen - 11 juni 2024

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op