Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Onze historie

Eerste Nederlandse Röntgen Apparaten Fabriek

In 1925 begon ENRAF (Eerste Nederlandse Röntgen Apparaten Fabriek) in Rijswijk met de ontwikkeling van apparatuur in röntgentoepassingen en diathermie. De productfaciliteit werd gevestigd in de welbekende stad Delft, niet alleen bekend door het wereldberoemde Delfts blauw porselein, maar vooral ook door de Technische Universiteit, waar sinds mensenheugenis de meest vakkundige technici worden opgeleid en waar onderzoek een kernactiviteit is.

In 1948 werd door de grondlegger van Enraf de instrumentenmakerij Nonius opgericht. Het bedrijf was gespecialiseerd in fijnmechanische meetinstrumenten. Enraf had in de tussentijd niet stilgezeten en begon ook in de elektrochirurgie naam te maken met bijvoorbeeld de Curatis.

Door deelname van het Engelse bedrijf Evershed & Vignoles in Enraf (het is nu 1955), werden de rechten op fabricage en verkoop van een zeer geavanceerd programma van elektronische meet- en regelapparatuur verworven. 1965 was een belangrijk jaar met de fusie van Enraf en Nonius tot Enraf-Nonius én het Nederlandse Fysiotherapeutenbesluit werd van kracht. Heilgymnasten, masseurs en specialisten kregen de officiële status van paramedicus, een ontwikkeling die in alle omringende landen plaatsvond.

Fijnmechanische en industriële meet- en regelapparatuur

Het brede productenpakket van Enraf-Nonius was destijds gericht op de fijnmechanische en industriële meet- en regelapparatuur, alsmede op medische toepassingen. Een opvallend product uit die tijd was de Curamed 401, het eerste veilige en betrouwbare diathermieapparaat voor behandeling van het bewegingsapparaat. Tijdens de beweeglijke jaren 70 vonden verschillende acquisities plaats en werd onze productievestiging in Brunssum geopend. Enraf-Nonius was dé specialist, bezig in drie hoogtechnologische gebieden: industriële meetapparatuur, röntgendiffractie en medische apparatuur. De Sonopuls 407 en 417, de Endomed 415 en 422, de Dynapuls 417, 421 en 424 en de Curapuls 418 werden in deze tijd ontwikkeld en wereldwijd bekend. De Manulekt behandelbanken vulden het productenassortiment praktisch aan. De banken vonden gretig aftrek, ze waren dan ook een ware verademing voor de therapeuten.

Na een periode van internationalisering en schaalvergroting in de jaren 90 is Enraf-Nonius zich vanaf 2000 geheel gaan richten op de markt van apparatuur voor fysiotherapie en revalidatie. Met een wereld in beweging bleef Enraf-Nonius zich meebewegen en ontwikkelde zich als dé specialist op het gebied van bewegingstherapie. Een internationaal uitgebreid netwerk van goed getrainde, betrouwbare productexperts maken onze producten bereikbaar voor bewegingsspecialisten over de hele wereld. Functionaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid zijn begrippen die toen en nu in één adem genoemd worden met Enraf-Nonius producten. Nieuwste productietechnieken, vakmanschap en de continue interesse van de firma om door middel van klantervaringen de producten te optimaliseren, bevestigen het imago van de firma met “passion for motion” in welke de mens centraal staat en een ware partner for life is.

Dit is een onderschrift

Specialist in Turn Key Medical Equipment

Ook EN-Projects, de dochteronderneming van Enraf-Nonius, draagt bij aan het internationale succes en de bekendheid van de firma. Zij is de specialist in Turn Key Medical Equipment en realiseert wereldwijd grootschalige projecten in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Door jarenlange expertise en bewezen betrouwbaarheid is EN-Projects een gewaardeerde partner bij internationale ministeries, gezondheids- en andere overheidsinstanties. Projecten van EN-Projects zijn gerealiseerd in Europa, Latijns-Amerika, Azië en het Midden-Oosten en met nieuwe grootschalige ontwerpen levert EN-Projects continu een bijdrage aan de ontwikkeling van fysiotherapie in minder ontwikkelde landen.

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op