Inschrijven voor

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Je ontvangt binnenkort per e-mail een bevestiging van je inschrijving.

Geen data bekend of volgeboekt

Meld je aan om updates te ontvangen

Deze cursus is volgeboekt, of er zijn nog geen nieuwe data bekend. Het is op dit moment dus niet mogelijk om je in te schrijven. We ontvangen graag de onderstaande gegevens zodat we je op de hoogte kunnen houden als er plekken vrij komen of nieuwe data beschikbaar zijn.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Basiscursus en Advanced opleiding Echografie Handtherapie [level 1 en 2]

Cursusinformatie

Cursus prijs:

€1350,-

Duur dagen:

4

Studie-uren:

7

Max. deelnemers

15
Inschrijven voor deze cursus Klik op de button en kies een datum

Algemeen doel

Basisopleiding handtherapie [level 1]

De basisopleiding is voor iedereen die echografie wil gaan toepassen in de diagnostiek en evaluatie van hand- en polsklachten. Na het volgen van de basisopleiding kan de cursist het basis-ESSR-pols-protocol toepassen in de praktijk, als diagnostisch instrument.

Advanced opleiding handtherapie[ level 2]

De Advanced opleiding echografie handtherapie is een verdieping van de in de basiscursus opgedane kennis en vaardigheden met betrekking tot de anatomie, pathologie en echografische diagnostische vaardigheden van de onderarm, pols, hand en vingers. Het algemene doel is dat de cursist op gespecificeerd niveau diepgaande kennis over de anatomie en pathologie van pols, hand en vingers opdoet en een gedetailleerd echografisch diagnostisch onderzoek kan uitvoeren van de onderarm, pols, hand en vingers. Deze kennis en echografische vaardigheden kan de cursist inzetten binnen het klinisch redeneerproces van de hand en kan daarmee de bevindingen vanuit het functieonderzoek toetsen.

Globale inhoud

Basiscursus

De beginnende echografist krijgt een inleiding in musculoskeletale echografie en leert het basis-ESSR-pols-protocol (level 1). Hierbij zullen de volgende onderdelen aan bod komen: anatomie van de elleboog en de gezamenlijke extensoren. Daarbij zal bij ieder onderdeel van het protocol eerst een demo gegeven worden, waarna in tweetallen uitgebreid zal worden geoefend. Er  zal vanuit eLearning onderdelen, de interactieve presentaties, hands-on oefeningen en casuïstiek-colleges inzichtelijk worden wat de toegevoegde waarde is van het inzetten van echografie ondersteunend en toetsend binnen het klinisch redeneerproces en het fysiotherapeutisch handelen.

Advanced opleiding

Deze cursus geeft een verdieping van de anatomische kennis door middel van digitaal snijzaalpracticum, verdieping scantechnieken van de pols, carpale tunnel, duim en vingers, uitgebreide pathologie van de onderarm, pols, vingers en duim.
Er is aandacht voor de diagnostische echografische vaardigheden binnen het fysiotherapeutisch onderzoek in theorie. Hier wordt tijdens interactieve presentaties op teruggekomen. Tijdens de hands-on-uren en pathologie-presentaties wordt ingegaan op hoe de echografie het klinisch redeneren en het fysiotherapeutisch handelen ondersteunt. Er zijn ook specifieke casuïstieken, zoals polsklachten, reuma en de triggerfinger, opgenomen in de cursus; deze worden uitgebreid behandeld.

Specifieke leerdoelen

Basiscursus

 • De cursist leert de theoretische en praktische grondbeginselen van musculoskeletale echografie. de cursist leert hoe verschillende anatomische structuren zich in echografie tonen. de cursist leert het ultrasound apparaat te bedienen
 • de cursist leert de 3 dimensionale topografische- en functionele anatomie van de laterale- en mediale elleboog, onderarm, pols, hand en vingers
 • de cursist leert het echografisch geprotocolleerd scannen van diverse anatomische structuren in de laterale- en mediale elleboog, extensoren compartimenten en carpale tunnel.
 • De cursist leert hoe pathologie te herkennen in echografie. De cursist krijgt (echografische) informatie over de meest voorkomende pathologieen in de laterale- en mediale elleboog, extensoren compartimenten en carpale tunnel.
 • De cursist leert echografie in te zetten binnen het klinisch redeneerproces van de hand en kan daarmee de bevindingen vanuit het functieonderzoek toetsen.

Masterclass

 • de cursist leert de 3 dimensionale topografische- en functionele anatomie van de laterale- en mediale elleboog, onderarm, pols, hand en vingers op de digitale snijtafel
 • de cursist leert het echografisch geprotocolleerd scannen van diverse anatomische structuren in de laterale- en mediale elleboog, extensoren compartimenten en carpale tunnel.
 • De cursist leert hoe pathologie te herkennen in echografie. De cursist krijgt (echografische) informatie over de meest voorkomende pathologieen in de laterale- en mediale elleboog, extensoren compartimenten en carpale tunnel.
 • De cursist leert echografie in te zetten binnen het klinisch redeneerproces van de hand en kan daarmee de bevindingen vanuit het functieonderzoek toetsen.
 • Casuïstiek: Wrist masses, Reuma, Trigger finger

Cursusprogramma

Basiscursus:

Dag 1: Introductie in de MSU; scantechnieken van de elleboog en pols
Dag 2: Scantechnieken van de elleboog en pols; pathologieherkenning

Advanced opleiding:

Dag 3: Anatomie pols en hand op de digitale snijtafel; MSU van pols met transducerposities, normaalbeelden, pathologie en casuïstiek.
Dag 4: MSU van hand en vingers met transducerposities, normaalbeelden

Praktische informatie en voorwaarden

Doelgroep

: Algemeen fysiotherapeut, manueel therapeut, sportfysiotherapeut, Handtherapeut

 • Prijs is incl. koffie/thee en 4 x broodmaaltijd
 • Incl. toegang tot het Engelstalige eLearning platform van Sonoskills
 • Cursusleiding: Dhr. E. van Oort
 • Toetsing: geen
 • Certificaat: bij 100% aanwezigheid ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname
 • Accreditatie: 31 punten in het register Algemeen Fysiotherapeut, Manueeltherapeut of Sporttherapeut van het KNGF (Basiscursus 16 punten + Masterclass 15 punten)
 • Accreditatie: 30 punten bij het Keurmerk Fysiotherapie (Basiscursus 15 punten + Masterclass 15 punten)
 • Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 15

Betaling

: 14 dagen voor aanvang van de cursus ontvangt u een factuur. Deze dient voor aanvang van de cursus te zijn voldaan.

Annulering

: Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk. Bij annulering tot 1 maand voor de eerste cursusdag wordt 10% van het totale cursusgeld in rekening gebracht. Bij annulering 1 maand tot 14 dagen voor de eerste cursusdag wordt 25% van het totale cursusgeld in rekening gebracht. Bij latere annulering wordt 50% van het totale cursusgeld in rekening gebracht.

Docenten

Ferd Serton, MMT
Ferd Serton, MMT Fysiotherapeut, manueel therapeut, MSU echografist

Accreditatiepunten: 31 punten

Basiscursus en Advanced opleiding Echografie Handtherapie [level 1 en 2]

05 Jun Amersfoort 4 cursusdagen Inschrijven

Gerelateerde producten

Philips Lumify

Philips Lumify

Esaote MyLabSigma

Esaote MyLabSigma

Hitachi E2 Expert

Hitachi E2 Expert

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op