Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Elektromagnetische veldtherapie bij artrose

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Hoewel er geen genezing is voor artrose, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de pijn te onderzoeken en de kwaliteit van het leven van patiënten te verbeteren. Een van de verrassende benaderingen is de behandeling van artrose met behulp van elektromagnetische velden, ook wel bekend als elektromagnetische veldtherapie. In deze blog zullen we deze behandelmethode onderbouwen met gepubliceerde wetenschappelijke onderzoekers.

Sjaco Jordens Fysio-, (kinder) manueeltherapeut en MSU echografist Artrose kan heel goed worden behandeld met HighEnergetische Inductie Therapie (HEIT)!

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening die veroorzaakt wanneer het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslechterd. Kraakbeenachtig als een schokdemper en smeermiddel in de gewrichten, en bij artrose wordt het dunner en minder veerkrachtig. Dit leidt tot pijn, stijfheid en functionele bewegingsvrijheid in de pijnlijke gewrichten, meestal in de klachten, heupen, handen en de wervelkolom.

Elektromagnetische veldtherapie bij artrose

Elektromagnetische veldtherapie, ook bekend als elektromagnetische veldstimulatie (EMFS), is een niet-invasieve benadering die elektromagnetische velden gebruikt om het herstel van weefsels te gedeeltelijk en pijn te verminderen. Deze behandeling is gebaseerd op het idee dat elektromagnetische velden de cellulaire activiteit kunnen beïnvloeden en ontstekingen kunnen verminderen. In het geval van artrose wordt EMFS toegepast op de pijnlijke verbindingen om de symptomen te bewijzen en het herstelproces te effectief.

Wetenschappelijke onderbouwing

Verschillende wetenschappelijke studies hebben de werking van elektromagnetische veldtherapie bij de behandeling van artrose onderzocht. Hier zijn enkele van de opvallende bevindingen:

 

Pijnverlichting: Een studie gepubliceerd in het “Journal of Orthopaedic Surgery and Research” in 2018 vertoonde aan dat EMFS-behandeling de pijn bij patiënten met knieartrose geïnstalleerd. De deelnemers een significante afname van pijn en verbeterde gewrichtsfunctie na de behandeling.

 

Kraakbeenregeneratie: Onderzoek in “Arthritis Research & Therapy” uit 2019 schijnbaar dat elektromagnetische veldtherapie kan bijdragen aan de regeneratie van kraakbeen. De studie toonde aan dat EMFS de expressie van genen die betrokken zijn bij kraakbeenregeneratie en herstel positief beïnvloedde.

 

Ontstekingsremmend effect: Elektromagnetische velden ontstekingen in verbindingen te verminderen. Een onderzoek in “Bioelectromagnetics” in 2017 toonde aan dat EMFS-behandeling ontstekingsmarkers effectief bij patiënten met handartrose.

 

Veiligheid: Een meta-analyse van verschillende studies, gepubliceerd in “PLOS One” in 2020, vertrouwelijke dat elektromagnetische veldtherapie een veilige en effectieve behandelingsoptie is voor artrosepatiënten, met minimale bijwerkingen.

 

Hoewel elektromagnetische veldtherapie succesvolle resultaten heeft opgeleverd, is verder onderzoek nodig om de optimale behandelschema’s en parameters vast te stellen. Het is belangrijk op te merken dat EMFS-behandeling niet voor iedereen geschikt is.

 

Conclusie

Artrose is een slopende aandoening die de kwaliteit van het leven van veel mensen beïnvloedt. Elektromagnetische veldtherapie biedt een succesvolle behandelingsoptie voor artrosepatiënten, omdat de pijn kan verminderen, de ontsteking kan onderdrukken en zelfs kraakbeenregeneratie kan berekenen. De wetenschappelijke onderzoekers die we hebben besproken, wijzen op de effectiviteit en veiligheid van deze benadering.

Toepassen van Elektromagnetische veldtherapie in de praktijk

Enraf-Nonius heeft een breed assortiment als het om apparatuur gaat. “Mijn voorkeur gaat uit naar apparatuur die gemakkelijk in gebruik is. Ik werk met de Compact II, omdat deze een hoge energie afgifte van 3 Tesla en 10 protocolen heeft.

Naast het aanbod van apparatuur biedt Enraf-Nonius verschillende cursussen aan waar jij als beginnend of gevorderd therapeut, praktijkervaring opdoet. Het beheersen van Hoog Energetische Inductie Therapie (HEIT) biedt de mogelijkheid om gemakkelijk met andere therapievormen te werken.

Tijdens de workshop HEIT worden de veel voorkomende indicaties centraal gezet. Deze indicaties worden eerst in beeld gebracht met behulp van echografie. Op deze manier wordt ook duidelijk dat kennis van verschillende therapievormen een goede toevoeging is bij het vaststellen van de juiste behandelmethode. Onder begeleiding van de ervaringsdeskundige van Enraf-Nonius word jij opgeleid tot HEIT therapeut. Na het volgen van de cursus heb je de benodigde kennis over de werking en indicering van Hoog Energetische Inductie Therapie.


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op