Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Wat is echografie?

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoeksvorm met ultrageluidsgolven, onder andere binnen de fysiotherapie. Via deze onderzoeksvorm kunnen inwendige structuren binnen het menselijk lichaam zichtbaar worden gemaakt, zoals weefsels, spieren, bloed, botten, organen en spieren.

Hoe werkt echografie in de fysiotherapie?

Een fysiotherapeut plaatst een transducer op de huid van de patiënt. Deze transducer zendt ultrageluidsgolven uit, welke door de structuren weerkaatst worden. Vervolgens vangt het echografiesysteem deze weerkaatsingen op en stelt hiervan een beeld samen. Een echo-onderzoek duurt meestal niet langer dan tien tot twintig minuten en hier zijn geen bijzondere voorbereidingen voor nodig.

Wanneer maakt u gebruik van echografie in de fysiotherapie?

Echografie wordt toegepast als diagnose-instrument. Een fysiotherapeut maakt gebruik van echografie als een aanvullende onderzoeksmethode naast het reguliere onderzoek. Door middel van de echobeelden kan er geïnterpreteerd worden wat de pijn of klacht van een patiënt veroorzaakt, bijvoorbeeld bij spierblessures, peesblessures, slijmbeursontstekingen, verrekking of scheuring van kapsels of banden of onderzoek naar cystes.

Door het helder in beeld te brengen van inwendige structuren, kan de fysiotherapeut de exacte lokalisatie, grootte en omvang van het pijngebied waarnemen. Het is van belang dat het door u gebruikte echografiesysteem in staat is om heldere echobeelden te visualiseren, zodat u de juiste diagnose stelt. Daarnaast kan de fysiotherapeut op deze manier voor- en nametingen met echografie nauwkeurig vergelijken. Herhaald echografisch onderzoek vergroot het behandelsucces en zorgt ervoor dat uw patiënt ook meer vertrouwen krijgt, door de zichtbare vooruitgang die zowel de fysiotherapeut als de patiënt zien. Binnen musculoskeletale echografie is een nauwkeurige anatomie- en pathologieherkenning essentieel.

Wat zijn de verschillen in echografiesystemen en apparaten voor de fysiotherapie?

Bij het aanschaffen van een echosysteem is het van belang om te letten op verschillende punten, zoals draagbaarheid, prijs, eventuele mogelijkheid tot het volgen van een echografie cursus, musculoskeletale functie (MSU) en eventueel de mogelijkheid om een draadloos echografie-apparaat te hebben. En uiteraard zijn scherpe visualisaties van echobeelden erg belangrijk, dit komt direct de behandeling ten goede.

Enraf-Nonius biedt diverse apparaten voor echografie aan met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. Wij hebben diverse echografiesystemen in ons assortiment, variërend van Esaote, Siemens en Konica Minolta tot Hitachi en Sonon.

Voor aanschaf van een echografiesysteem geven wij u graag echodemonstraties, zodat u de verschillende producten kunt vergelijken op bijvoorbeeld bediening (gebruiksvriendelijkheid), interface, beeldkwaliteit, grootte of het aanbod aan presets ten behoeve van de verschillende extremiteiten.

Daarnaast bieden we ook cursussen echografie aan. Variërend van eendaagse introductiecursussen, basiscursussen, tot aan masterclasses voor onder andere Hand en elleboog. Past u het al geregeld toe? Dan is wellicht een echografie trainingsdag een aanrader. Bij echografie trainingsdagen is de indeling variabel en kunt u zelf onderwerpen inbrengen en ontdekt u tips & tricks omtrent het gebruik van uw echografie apparatuur.


Gerelateerde producten

Rep Oefenband 45 m level 3 groen

Rep Oefenband 45 m level 3 groen

€ 121,00 incl. BTW
Artromot K1 Standaard

Artromot K1 Standaard

Compass 530 Abductor/Adductor

Compass 530 Abductor/Adductor

Schoudertas, blauw

Schoudertas, blauw

€ 85,99 incl. BTW

Gerelateerde cursussen

Basisopleiding echografie voet/enkel [level 1]

Geen data bekend

Echografie oefenscandagen (gratis)

1 dag - 3 november 2020

Kennismaking shockwavetherapie (gratis)

0.5 dagen - 1 december 2020

Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op